Αρχική Αυτοκίνητο Υπετροφοδότηση : Compressor VS Turbo

Υπετροφοδότηση : Compressor VS Turbo

απο Peter S.
Στα ελληνικά: Υπερσυμπιεστής(compressor) εναντίον Στροβιλοσυμπιεστή(turbo)

Απ’την κατασκευή του πρώτου κιόλας αυτοκινήτου και με την εξέλιξη των μηχανών εσωτερικής καύσης, οι μηχανικοί της εποχής περί τα τέλη του 19ου αιώνα θέλησαν να αυξήσουν την ιπποδύναμη και τη ροπή των οχημάτων. Χωρίς να έχουν ιδιαίτερη τεχνογνωσία κατάλαβαν νωρίς οτι εισάγοντας συμπιεσμένο αέρα στο χώρο καύσης θα το πετύχαιναν, έτσι και έγινε.

Υπερσυμπιεστής ή κομπρέσσορας

IMG 1462
Στις αρχές του 1900 η Mercedes εφάρμοσε το σύστημα compressor(μηχανικός υπερσυμπιεστής), το οποιο το έχει κατοχυρώσει σαν ονομασία KOMPRESSOR στα οχήματα της μέχρι και σήμερα.

Ο κομπρέσορας αποτελείται από δύο κοχλίες. Ο ένας είναι υπεύθυνος για την απορρόφηση του αέρα από το περιβάλλον και ο δεύτερος για την ώθηση του στον θάλαμο καύσης. Ο πρώτος κοχλίας συνδέεται μέσω ενός ιμάντα με τον στροφαλοφόρο άξονα και παίρνει κίνηση από αυτόν και παράλληλα κινεί τον δεύτερο κοχλία μέσω ενός γραναζιού. Έτσι ο αέρας συμπιέζεται και φτάνει τελικά στην εισαγωγή του κινητήρα πετυχαίνοντας μεγαλύτερη απόδοση.

Στροβυλοσπιεστής-Υπερσυμπιεστής ή turbo

IMG 3420
Από το 1885 ο Gottlieb Daimler και ο Rudolf Diesel aσχολήθηκαν με την υπερτροφοδότηση μέσω των καυσαερίων του κινητήρα. Με τα χρόνια παρατηρήθηκε ενίσχυση της απόδοσης έως και 40% περισσότερο απο έναν κομπρέσορα. Η χρήση του τούρμπο έγινε αρχικά σε κινητήρες πλοίων και αργότερα σε φορτηγών. Χρειάστηκε να φτάστουμε στο 1981 όπου η Mercedes εφάρμοσε υπερτροφοδοτούμενο σύστημα μέσω τουρμο σε επιβατικό όχημα αυτή ήταν η Mercedes 300 SD

Το turbo στην ουσία λειτουργεί μέσω των καυσαερίων, τα οποία κινούν τη φτερωτή της τουρμπίνας και την περιστρέφουν.Μέσα απ την περιστροφή ο αέρας συμπιέζεται και με μεγάλη ταχύτητα περνάει απ την άλλη μεριά της τουρμπίνας, μέσω μιας άλλης φτερωτής, στην εισαγωγή του κινητήρα. Χάρη στη μεγάλη ποσότητα αέρα που εισάγεται τα μπεκ ψεκάζουν περισσότερο καύσιμο και επιτυγχάνεται μέγιστη απόδοση.

Στη μαχη της απόδοσης έχουμε νικητή ;

IMG 6133
Απ τη μια μεριά τa turbo εκμεταλεύονται άμεσα την θερμική ενέργεια των καυσαερίων και δεν προκαλούν μηχανικά προβλήματα στον κινητηρα καθως δεν συνδέονται κάπου αλλού πέρα απ την εξαγωγή και την εισαγωγή.Το μειονέκτημα τους ομως βρίσκεται στις χαμηλές στροφές, εκεί το turbo υστερεί δραματικα (turbo-lag).Υπάρχει μεγάλη χρονική καθυστέρηση απ’την εκκίνηση του κινητήρα μέχρι τα καυσαέρια να “φορτώσουν” την τουρμπίνα.

Οι κομπρέσορες συνδέονται απευθείας πάνω στον κινητήρα και έτσι έχουν την πιο άμεση και την πιο υψηλή απόδοση υπερτροφοδότησης ακόμα και σε χαμηλές στροφές. Αλλά αυτό είναι και το μειονέκτημα τους,μέσω της άμεσης σύνδεσης ο κινητήρας καταπονείται παραπάνω και χρησιμοποιεί περισσότερο καύσιμο

Συγκρίνοντας στοιχεία όπως το κόστος κατασκευής,το βάρος,τον θόρυβο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση των δύο συστημάτων, το turbo ήταν πάντα κερδισμένο, καθώς είναι οικονομικότερο, ελαφρύτερο,ήσυχο και πιο “καθαρό” στη λειτουργία του. Παρά την εξέλιξη των compressors, ποτέ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις επιδόσεις των turbo σε αυτές τις κατηγορίες. Όλα τα παραπάνω έκαναν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να στρέφονται σταδιακά στην τοποθέτηση συστημάτων turbo στα οχήματά τους

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο