Αρχική Ιστορία Σαν Σήμερα: Γιώργος Σεφέρης

Σαν Σήμερα: Γιώργος Σεφέρης

απο Peter S.
Ο Γιώργος Σεφέρης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές και είναι ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963. Σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 1971 έφυγε απο τη ζωή

Το πραγματικό όνομα του είναι Γεώργιος Σεφεριάδης και γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου του 1900 στη Σμύρνη. Ο Σεφέρης ξεκίνησε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1906 στη Σμύρνη και τις ολοκλήρωσε το 1918 στην Αθήνα, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του από το 1914. Στη συνέχεια γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, από την οποία αποφοίτησε με διδακτορικό το 1924. Τα χρόνια παραμονής του στο Παρίσι ήταν καθοριστικά για τη διαμόρφωση της ποιητικής του φυσιογνωμίας. Ήταν η εποχή που το κίνημα του μοντερνισμού βρισκόταν στην ακμή του, στο ταξίδι του αυτό είχε στο πλευρό του την οικογένειά του αφού ο πατέρας του ήταν εκέινος όπου επέμενε να σπουδάσει ο Σεφέρης στη Γαλλία, αλλά και μετοικήσει εκεί ολόκληρη η οικογένεια.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ο Έλληνας ποιητής επιστρέφει στην Αθήνα το 1925. Ένα χρόνο αργότερα, διορίστηκε υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών, αρχίζοντας έτσι μια λαμπρή καριέρα στο διπλωματικό σώμα που κορυφώθηκε το 1957, με την τοποθέτησή του ως πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία (1931 – 1934) και στην Αλβανία (1936 – 1938).

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σεφέρης συνόδευσε την Ελεύθερη Ελληνική Κυβέρνηση στην εξορία στην Κρήτη, την Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική και την Ιταλία, επέστρεψε ξανά στην Αθήνα το 1944. Συνέχισε να εργάζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών όπου και διετέλεσε σε διπλωματικές θέσεις στην Άγκυρα (1948 – 1950) και στο Λονδίνο (1951 – 1953). Το 1957, αναλαμβάνει Πρέσβης της Ελλάδας στην Μεγάλη Βρετανία όπου και διατελεί σε αυτή τη θέση έως και το 1961.

Ο Σεφέρης έχει λάβει πληθώρα τιμητικών διακρίσεων και βραβείων, μεταξύ των οποίων και το επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από τα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ (1960), της Οξφόρδης (1964), της Θεσσαλονίκη (1964) και του Πρίνστον (1965).

Η ώριμη ποίηση του, ξεκινά με την ποιητική συλλογή «Μυθιστόρημα» (1935), που απαρτίζεται από 24 ποιήματα. Σε πολλά από τα ποιήματα του ο Σεφέρης «χρησιμοποιεί» την Οδύσσεια του Ομήρου ως συμβολική πηγή του. To ποίημα «Τρία κρυφά ποιήματα» (1966), αποτελείται από 28 μικρά λυρικά κομμάτια τα οποία αγγίζουν τα όρια του σουρρελισμού. Εκτός από τις ποιητικές συλλογές, ο Σεφέρης έχει εκδώσει και δοκίμια ένα εξ’ αυτών είναι το «Δοκιμές» (1962).

Το 1963, ο Σεφέρης βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες», όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Σεφέρης ήταν ο πρώτος Έλληνας που τιμάται με βραβείο Νόμπελ, ο δεύτερος που έλαβε Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης το 1979. Τον Ιούλιο του 1970 εκδίδονται τα Δεκαοχτώ κείμενα μεταξύ των οποίων, πρώτο, το Σεφερικό ποίημα Οι γάτες τ’ Αϊ-Νικόλα.

img 5973
Βραβείο Νόμπελ 1963
Η γλώσσα του Σεφέρη πυκνή και καίρια, συμπυκνώνει στην ποίησή του αυτό που ο ίδιος ονόμασε επιγραμματικά «καημό της ρωμιοσύνης». Η ζωντανή, γηγενής παράδοση συμπορεύεται με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή παιδεία. Στο πρόσωπό του, στην ποιητική, δοκιμιακή και μεταφραστική του εργασία, η νεοελληνική γραμματεία αναγνωρίζει έναν από τους κλασικούς του 20ου αιώνα. Ο Γιώργος Σεφέρης, έδωσε με το λόγο του, τα ποιήματα και την διεθνή κουλτούρα του, μια γέυση Ελλάδας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο