Αρχική Οικονομία Έρχονται νέες αυξήσεις

Έρχονται νέες αυξήσεις

απο Peter S.
Οι αυξήσεις των τιμών στα καύσιμα, φέρνει μπαράζ ανατιμήσεων και σε προϊόντα

Έτοιμες για νέο κύκλο αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων είναι χιλιάδες μικρές ή μεγαλύτερες βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, που αδυνατούν να απορροφήσουν το κόστος της ενέργειας.

Ήδη οι αρτοποιοί ετοιμάζονται για νέα αύξηση στο ψωμί λόγω της αύξησης σε ρεύμα και σιτηρά. Σύμφωνα με έρευνα του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Αθήνας, μια στις δυο μεταποιητικές επιχειρήσεις ετοιμάζονται για ύψους 10% και σχεδόν δυο στις δέκα δηλώνουν ότι θα περάσουν αυξήσεις στον τελικό καταναλωτή ύψους 30%.

Βιοτεχνίες τροφίμων, ποτών, κλωστοϋφαντουργία και άλλες βρίσκονται στη δίνη των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το κόστος ενέργειας φτάνει στο 35% του συνολικού κόστους παραγωγής.

Η τιμή του πετρελαίου φτάνει στα ύψη και οι καταναλωτές ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ζεσταθούν και στρέφονται στα καυσόξυλα. 

Όπως δηλώνουν οι έμποροι, οι τιμές διαμορφώνονται στα 100 – 120 ευρώ/ κυβικό μέτρο και την ελιά 120-130 ευρώ/ κυβικό μέτρο. Μια άλλη τάση που παρατηρείται σε πολλά σπίτια είναι να αγοράζουν ξύλα σε τσουβαλάκια ίσα για να βγάλουν μία-δυο μέρες λένε οι έμποροι.

Στα τσουβαλάκια η τιμή είναι στα 9 ευρώ κόστος ανταγωνιστικό του πετρελαίου αν σκεφτεί κανείς πως 12 τσουβαλάκια είναι ένα κυβικό μέτρο.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο