Η εξαγορά του συλλόγου της Αγγλικής Πρέμιερ Λιγκ είχε καταρρεύσει πέρυσι λόγω ανησυχιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και πειρατεία.
Η PIF θα παράσχει το μεγάλο μέρος του ποσού εξαγοράς των 300 εκατομμυρίων λιρών για να μετατρέψει τη Νιούκαστλ στον ισχυρότερο οικονομικά σύλλογο στην Αγγλία, καθώς η περιουσία του ταμείου ύψους 320 δισ. Ευρώ είναι σχεδόν 11 φορές μεγαλύτερη από τον Σεΐχ Μανσούρ της Μάντσεστερ Σίτι.
“Η ομάδα της Premier League Newcastle United Football Club και η St James Holdings Limited έχουν λύσει σήμερα τη διαφορά σχετικά με την εξαγορά του συλλόγου από την κοινοπραξία των PIF, PCP Capital Partners και RB Sports & Media”, ανέφερε η Premier League σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη.
«Μετά την ολοκλήρωση του τεστ ιδιοκτητών και διευθυντών της Premier League, ο σύλλογος πουλήθηκε στην κοινοπραξία με άμεση ισχύ».
Είναι πλέον επίσημο.
𝐏𝐑𝐈𝐃𝐄 🙌🗣 His Excellency Yasir Al-Rumayyan, Governor of PIF.⚫️⚪️— Newcastle United FC (@NUFC) October 7, 2021
Ο Yasir Al-Rumayyan θα είναι ο εκτελεστικός πρόεδρος του συλλόγου, με αυτήν την εξαγορά να έχει την υποστήριξη των οπαδών της Newcastle, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν την αποχώρηση του Ashley.
Η εξαγορά ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών (409 εκατ. Δολαρίων) από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας κατέρρευσε πέρυσι λόγω των ανησυχιών σχετικά με τον έλεγχο της ηγεσίας της Βασιλείας στη λειτουργία του Newcastle εν μέσω ανησυχιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και πειρατεία αθλητικών δικαιωμάτων.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει ότι η εξαγορά αντιπροσωπεύει «αθλητικό πλύσιμο» του ρεκόρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του βασιλείου του Κόλπου.
Η PIF έπρεπε να προσφέρει διαβεβαιώσεις στην Premier League ότι ο πρόεδρός της, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και με τη σειρά του
“Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι που γίναμε οι νέοι ιδιοκτήτες της Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ, ενός από τους πιο διάσημους συλλόγους στο αγγλικό ποδόσφαιρο”, δήλωσε ο κυβερνήτης της PIF, Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν.
«Ευχαριστούμε τους οπαδούς του Νιούκαστλ για την εξαιρετικά πιστή υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε μαζί τους».
Ο PIF θα είναι ο πλειοψηφικός εταίρος μαζί με τους πλούσιους Βρετανούς αδελφούς Ρούμπεν και την χρηματοδότη Αμάντα Στέιβλεϊ.