Αρχική Οικονομία Ρεύμα: Πάνω από 200€ η μεγαβατώρα

Ρεύμα: Πάνω από 200€ η μεγαβατώρα

απο Peter S.
Αυξήσεις δίχως φρένο στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας.

Αγώνα δρόμου υψηλών ταχυτήτων φέρνουν κατά νου οι συνεχείς ανατιμήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση τιμή του ρεύματος στη χώρα μας διαμορφώνεται σήμερα Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου, στα 204,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ψυχολογικό φράγμα των 200 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ωστόσο, παρά τις ανατιμήσεις, η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας εξακολουθεί να είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη (φθηνότερες αγορές είναι η Πολωνία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία). Είναι ενδεικτικό ότι σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, η μέση τιμή θα διαμορφωθεί αύριο πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στη Σερβία, που αύριο θα είναι η ακριβότερη αγορά, η μέση τιμή φτάνει στα 327,44 ευρώ. Παράλληλα, η εγχώρια ζήτηση αύριο καλύπτεται κατά κύριο λόγο από φυσικό αέριο(κατά 47%) και ανανεώσιμες πηγές (25%) ενώ οιλιγνιτικές μονάδες συνεισφέρουν το 13% του φορτίου, οι εισαγωγές το 12% και τα υδροηλεκτρικά το 2%.about:blank

Ήδη, τα… καμπανάκια άρχισαν να χτυπούν πλέον και για την επάρκεια της Ελλάδας και για το λόγο αυτό συνεδρίασε χθες η Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, που συντονίζει η ΡΑΕ. Πρώτος συνομιλητής ήταν ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει στις 18-22 Οκτωβρίου δημοπρασίες για την κατανομή της χωρητικότητας του Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στη Ρεβυθούσα, καθώς και για τις ημερομηνίες εκφόρτωσης φορτίων LNG, για πρώτη φορά με ορίζοντα 5ετίας.

Μετά τον ΔΕΣΦΑ θα κληθούν να ενημερώσουν την Επιτροπή, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η ΔΕΗ για τα υδροηλεκτρικά αποθέματα της χώρας.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο