Αρχική Αυτοκίνητο Auto Pilot στο αυτοκινήτο, εφικτό ή παράλογο ;

Auto Pilot στο αυτοκινήτο, εφικτό ή παράλογο ;

απο Peter S.

Η τεχνολογία στα αυτοκίνητα όλο και εξελίσσεται.Μέρα με τη μέρα έρχονται στο φως από πολλούς κατασκευαστές νέες δυνατότητες στα περισσότερα μοντέλα. Όλα πλέον τα οχήματα διαθέτουν σύγχρονα συστήματα. Απ τον παλιό καταγραφέα-υπολογιστή ταξιδίου, έχουμε περάσει σε άκρως αυτοματοποιημένα υπολογιστικά συστήματα που κάποια λειτουργούν τελείως αυτόνομα.

Πλέον, υπάρχει η δυνατότητα για πληθώρα ενεργειών που είτε αφορούν αποκλειστικά την οδήγηση και το αυτοκινιτιστικό κομμάτι(πληροφορίες για κινητηρα,αναρτήσεις,συστημα ψυξης) είτε τον απομακρυσμένο έλεγχο του αυτοκινήτου μέσω του κινητού μας. Πολύ απλά ενας υπολογιστής είναι το κέντρο ελέγχου του οχήματος. Μπορεί όμως αυτό το Car Control Centre να μας δώσει ένα σύστημα αυτόματου πιλότου, και εμείς πολυ απλά να μπαινουμε στο αυτοκίνητο να επιλέγουμε απ το gps που θα παμε, και να καθόμαστε αναπαυτικά χωρίς να ασχολούμαστε με την οδήγηση ; Μέσα απο κάποια στοιχεία θα ανακαλύψουμε την απάντηση.

Η αλήθεια είναι πως πλέον η ανάπτυξη ενός auto pilot συστηματος έχει απλοποιηθεί, δεν ειναι και θαύμα της φύσης,συμβαίνει σε πλοία και σε αεροπλάνα, αλλά εδώ μιλάμε για αυτοκίνητα, που και περισσότερα είναι, και ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πιο καθοριστικός. Δε μιλάμε για ένα απλό cruise control σύστημα που θέτοντας μια χιλιομετρική τιμή θα ταξιδέψουμε με αυτή τη σταθερή ταχύτητα, και αν ακουμπήσουμε το γκάζι ή το φρένο θα απενεργοποιηθεί. Εδώ αναλύουμε μια πλήρης αυτόματη,ανεξάρτητη οδήγηση χωρίς να έχεις τα χέρια στο τιμόνι και τα πόδια στα πεντάλ.

img 7487 1

Αρχικά ένα αυτοκίνητο για να διαθέτει ένα τελείως αυτοματοποιημένο Auto Pilot σύστημα, θα πρέπει να είναι εξοπλισμένο με έναν συνδυασμό εξαρτημάτων και μία μεγάλη γκάμα νέων τεχνολογιών. Πέρα απ το προειδοποιητικό φρεναρισμα, τα εξελιγμένα ABS συστήματα, τους αισθητήρες αποστάσεων που υπάρχουν και σε συμβατικά οχήματα, εδώ χρειάζεται κάτι τελείως διαφορετικό. Σίγουρα είναι απαραίτητο ενα σύνολο αισθητήρων και καμερων, σαν αυτά που προωθεί η Tesla και η Cadillac, που ελέγχουν περιμετρικά το όχημα καταγράφοντας σε πραγματικό χρόνο και σε ακτίνα κάποιων μέτρων τι γίνεται γύρω απ αυτό. Σε συνδυασμό με ένα άριστο σύστημα GPS το οποίο θα πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένο και συνεχώς ανανεούμενο μέσω δορυφόρου, για την κίνηση, τις κλειστες οδούς κτλ.

img 7486

Η μόνιμη χρήση του διαδικτύου που θα συνδέει το συνολικό υπολογιστικό κομμάτι και κυρίως το auto pilot system με δορυφόρο είναι καθοριστική για την ύπαρξη ενός τέτοιου συστήματος στα οχήματα. Αυτό αποτελεί απο μόνο του πρόβλημα γιατί κανείς δεν εξασφαλίζει αυτή τη μόνιμη και σταθερή σύνδεση. Τέτοιου είδους αυτοκίνητα στηρίζονται στην διαδικτυακή αλληλοσύνδεση, η οποία είναι απαραίτητη. Τα ηλεκτρικά αυτά οχήματα, διαθέτουν τεχνολογίες για να μπορούν κατα κάποιο τρόπο να επικοινωνούν και μεταξύ τους. Οι αισθητήρες που προαναφέραμε κατασκευάζονται ώστε να συνεργάζονται ταυτόχρονα κατα την κίνηση και να λαμβάνουν πληροφορίες ακόμα και για άλλα οχήματα που βρίσκονται σε κάποια μεγαλύτερη απόσταση. Όμως σε κάποια ενδεχόμενη διακοπή σύνδεσης, λόγω διαφόρων παραγόντων, το σύστημα αυτομάτως δε λειτουργεί. Η συνεχής αποστολή και λήψη δεδομένων είναι το Α και το Ω για τέτοιου είδους λειτουργίες και απαιτεί μια σταθερή σύνδεση η οποία δεν είναι σίγουρο οτι θα υπάρχει. Άξιο αναφοράς είναι πως τα ηλεκτρικά οχήματα δεν καλύπτουν ούτε το 10% των συνολικών οχημάτων παγκοσμίως, άρα η γενικότερη αλληλοσύνδεση εξελιγμένων συστημάτων με συμβατικά οχήματα είναι ανέφικτη.

img 7489
δομή εξωτερικού αισθητήρα

Αλλά τα σημαντικότερα και ίσως τα μεγαλύτερα πρόβληματα είναι δύο. Πρώτον η ανεπαρκής (παγκόσμια) καταγραφή των οδικών δικτύων και δεύτερον η αργή αντίδραση στο απρόβλεπτο ξαφνικό γεγονός σε συνδυασμό με το ανθρώπινο παράγοντα.

Το πρόβλημα της καταγραφής των διαδρομών , των οδών και γενικότερα όλων των δρόμων ειναι πολύ σοβαρό. Ένα σύστημα auto pilot βασίζεται στην καταγραφή του δρόμου μέσω του gps και μέσω των καμερών που αναφέραμε καταγράφοντας τη διαγράμμιση των λωρίδων. Τι γίνεται όμως όταν ακόμη και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες μεγάλων πόλεων δεν υπάρχουν διαγραμμίσεις ; ή όταν κάποιοι δρόμοι μπορεί να έχουν αλλάξει σημάνσεις ή όταν ξαφνικά κάποιοι δρόμοι είναι κλειστοί ; Εκεί το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα βρίσκει εμπόδια,και στην ουσία χάνει τελείως τη ρύθμιση του γιατί επεξεργάζεται διαφορετικά δεδομένα απ αυτά που λαμβάνει. Έτσι πρέπει να υπάρξει εξωτερική παρέμβαση για να αποφευχθεί κάποιο συμβάν, διότι αυτά τα συστήματα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένα ώστε να “αντιδρούν” σε μη επεξεργασμένες καταστάσεις.

Κυρίως όμως τα συστήματα αυτά “χάνουν” απ τον ακαριαίο παράγοντα της οδήγησης. Τι εννοούμε με αυτό ; Ένα απότομο φρενάρισμα απο ένα προπορευόμενο όχημα, μια παραβίαση σηματοδότη ή σήμανσης απο κάποιο διερχόμενο αυτοκίνητο, μία απρόσμενη διέλευση ανθρώπου ή ζώου σε κάποιο δρόμο και τέλος ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας του οδηγού που πλέον δεν έχει επαφή με το αυτοκίνητο. Όλα αυτά και γενικότερα ότι έχει να κάνει με τον ανθρώπινο παράγοντα εντός και εκτός αυτοκινήτου, δεν μπορούν να προβλεφθούν από ένα τέτοιο σύστημα. Οι εξωτερικοί αισθητήρες που υπάρχουν ναι μεν “σκανάρουν” την περιμετρική κατάσταση γύρω απο το όχημα αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντιδρούν και να προβλέπουν καταστάσεις που απαιτούν κλάσματα δευτερολέπτου για να αποφευχθεί ένα γεγονός.

img 7488
κάλυψη ακτίνας αισθητήρων

Οι κατασκευαστικές εταιρείες που δουλεύουν πάνω σε auto pilot συστήματα, γνωρίζουν καλά πως όντως μπορεί να υπάρξουν αυτοματοποιημένες λειτουργίες που θα κάνουν τη ζωή ενός οδηγού απλούστερη και ευκολότερη, αλλά γνωρίζουν πως δεν είναι ρεαλιστική και εφικτή μια εξ’ολοκλήρου αυτοματοποιημένη οδήγηση. Διότι μια οδήγηση αυτόματου πιλότου στα αυτοκίνητα δεν μπορεί να καθοριστεί απο έναν υπολογιστή. Όπως προείπαμε τα αυτοκίνητα είναι πολλά ποσοτικά και εντεταγμένα στην κινητικότητα των πόλεων, οι οποίες αλλάζουν συνεχώς. Ο ουρανός και η θάλασσα δεν έχουν εμπόδια, τα πλοία και τα αεροπλάνα είναι λιγότερα απ τα αυτοκίνητα, άρα εκεί μπορεί να λειτουργήσει πιο εύκολα ένα τέτοιο σύστημα παρά τις αυξημένες τεχνολογικές απαιτήσεις.

Συμπερασματικά, όσο και να προσπαθούν να προωθηθούν τέτοιου είδους τεχνολογίες θα είναι ανέφικτο να αναπτυχθεί μια πλήρης νοημοσύνη άμεσων αντιδράσεων και κινήσεων όπως του ανθρώπου, και κυρίως όταν αυτή θα βρίσκεται σε συνδυασμό με έναν εξωτερικό αστάθμητο παράγοντα όπως το αυτοκίνητο. Το μέλλον δεν ανήκει 100% στην αυτοματοποίηση. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να δοθούν καινοτομίες για μια σαφώς ευκολότερη και υποβοηθούμενη οδήγηση.Ο άνθρωπος μπορεί να εξελιχθεί ο ίδιος και να εξελίσει τεχνολογίες όμως σε κάποια πράγματα δε θα μπορέσει ποτέ να αντικατασταθεί πλήρως.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο