Αρχική Έννοιες Facebook: Τι είναι το Meta;

Facebook: Τι είναι το Meta;

απο LectorGR

ΟΜαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε την αλλαγή ονόματος του Facebook σε Meta. Αυτή η μετονομασία πέρα από μια τακτική μάρκετιγκ είναι και ένα πέρασμα σε μια νέα ψηφιακή εποχή. 

Όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν το μέλλον της τεχνολογίας και του Ίντερνετ θα είναι βασισμένο σε άυλες μορφές που θα διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας. Δημιουργώντας έτσι μια εικονική πραγματικότητα την οποία θα την θεωρούμε ένα αδιάσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ακριβώς όπως βάλαμε στην ζωή μας την τηλεόραση, το κινητό και τον υπολογιστή. Έτσι θα βάλουμε και τις συσκευές που έρχονται.

Ο ιδρυτής του Facebook περιέγραψε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι μέσω κάποιας συσκευής θα επικοινωνούν μέσω αυτής σε εικονικές αίθουσες που θα αναπαριστούν με απόλυτη πληρότητα τους χώρους εργασίας τους, το σπίτι τους, το σπίτι στο χωριό, ένα ωραίοι τοπίο αναψυχής ή και άλλους των δραστηριοτήτων τους. 

Όμως ο Ζάκερμπεργκ πήγε ένα βήμα παρακάτω. Περιγράφοντας έναν κόσμο επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πέρα από την όραση θα αρχίσουμε να έχουμε σιγά σιγά αίσθηση και όσφρηση του χώρου του οποίου θα βρισκόμαστε εικονικά. Θα μπορούμε δηλαδή να αγγίξουμε ένα αντικείμενο και να το αισθανθούμε σαν να το έχουμε μπροστά μας και και μα το πιάνουμε στα χέρια μας. για παράδειγμα, τα άβαταρ των μαθητών θα αγγίζουν τα δαχτυλίδια του Κρόνου με τους ίδιους να νιώθουν την αίσθηση των σωματιδίων του πάγου στα δάχτυλά τους.

Σύντομα θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά συσκευές και τεχνολογίες οι οποίες θα καταλήξουν στο να μας δώσουν την πλήρη πρόσβαση σε έναν εικονικό κόσμο. Αυτή την στιγμή ήδη υπάρχουν τεχνολογίες όπως το RP(Roleplay) σε Video Games. Όπου ένας παίχτης δημιουργώντας έναν χαρακτήρα μπορεί μα τον κινεί να μιλάει χρησιμοποιώντας την δικιά του φωνή με άλλους. Παίζοντας έτσι τον ρόλο του χαρακτήρα σε έναν κόσμο διαμορφωμένο από τον ίδιο και από άλλους παίκτες. Επίσης η τεχνολογία VR είναι διαθέσιμη, δίνοντας την δυνατότητα σε έναν χρήστη μέσω της όρασης και της ακοής να παραπλανήσει τον εαυτό του ότι έχει μπροστά του μια άλλη πραγματικότητα. 

Θα μπορέσουν οι άνθρωποι μέσα από έναν εικονικό ψηφιακό κόσμο να ζήσουν; Να ερωτευτούν; Να παίξουν; Να μιλήσουν; Να αισθανθούν; Να παραπλανήσουν τον εαυτό τους βρίσκονται στο χωριό τους; Ίσως ακόμη και να ξαναδούν τους αγαπημένους τους που έχουν χάσει; 

Το Meta είναι η αφετηρία για έναν κόσμο χωρίς όρια. Εάν θα φτάσουμε στον προορισμό μας είναι άγνωστο. Σίγουρα η ζωή μας θα είναι πλέον πολύ διαφορετική. Καλός η κακώς ο κάθε ένας από εμάς θα παίξει τον ρόλο του. 

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο