Αρχική Ιστορία 8 χρόνια χωρίς τον Νέλσον Μαντέλα

8 χρόνια χωρίς τον Νέλσον Μαντέλα

απο Peter S.
Σαν σήμερα πριν απο 8 χρόνια έφυγε απο τη ζωή σε ηλικία 95 χρονών ο Νέλσον Μαντέλα.

Υπερμαχος των ανθρωπινων δικαιωμάτων και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης(1993), ήταν ο άνθρωπος που πάλεψε όσο κανείς άλλος για την εξαλειψη των ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων.

Έμεινε στη φυλακή για 27 χρόνια καθώς κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία ενάντια του καθεστώτος Απαρτχαϊν.

Στις εκλογές του Μαΐου 1994 το κόμμα του ANC, το οποίο επεδίωκε ένα κράτος, στο οποίο όλοι οι πολίτες θα ήταν ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξαρτήτως φυλής, επικράτησε και ο ίδιος εξελέγη απο το Κοινοβούλιο πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Ο Μαντέλα υπήρξε ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής (1994-1999).

Ο Μαντέλα επί 67 χρόνια κατάφερε να καθοδηγεί ένα σκλαβωμένο λαό εκατομμυρίων ανθρώπων που λίγοι οπλισμένοι λευκοί δεν τους αναγνώριζαν το πολιτικό τους δικαίωμα να είναι ελεύθεροι και να ψηφίζουν. Να ψηφίζουν την κυβέρνηση τους και τους βουλευτές τους, όπως γίνεται σήμερα στη Νότιο Αφρική, μετά το 1994, που η χώρα απελευθερώθηκε ειρηνικά με την δημοκρατικοποίησή της και τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές, με τη συμμετοχή όλων των πολιτών της.

Η Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα καθιερώθηκε το 2009 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για να τιμηθεί η «προώθηση και η ποιότητα της ειρήνης» που ασπάστηκε στη ζωή του και για τις οποίες αγωνίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουλίου, ημέρα γενεθλίων του.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο