Αρχική Αθλητικά Abu Dhabi GP – Πρόγραμμα και τηλεοπτική κάλυψη

Abu Dhabi GP – Πρόγραμμα και τηλεοπτική κάλυψη

απο Dionusios Molfetas
4472 d909 c2fe 4b9484483e13 624f9506ed040c01ade3f7e62cc27548ff5f7a4c scaled 1
Το φινάλε της φετινής σεζόν της Formula 1 πέφτει στο Abu Dhabi και…τι φινάλε αναμένεται να είναι αυτό, με τους τίτλους σε Οδηγούς και Κατασκευαστές να κρίνονται το απόγευμα της Κυριακής στη Yas Marina.

Μια κατάσταση που είχαμε να δούμε για πολλά χρόνια στη F1 θα αντικρύσουμε αυτό το τριήμερο στη Yas Marina: και οι δύο τίτλοι, τόσο για τους Οδηγούς, όσο και για τους Κατασκευαστές θα κριθούν στον τελευταίο αγώνα της σεζόν!

Και αν στους Κατασκευαστές η Mercedes θα πρέπει να…αυτοκτονήσει για να απωλέσει τη διαφορά 28 βαθμών που έχει με τη Red Bull, στους Οδηγούς τα πράγματα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να κριθούν εκ των προτέρων, μιας και Lewis Hamilton και Max Verstappen ισοβαθμούν (αλλά δεν ισοδυναμούν λόγω μιας νίκης παραπάνω του Ολλανδού φέτος) με 369,5 βαθμούς έκαστος.

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά: όποιος από τους δύο τερματίσει ψηλότερα από τον άλλο, θα στεφθεί πρωταθλητής για το 2021. Και εάν κανείς εκ των δύο δεν βαθμολογηθεί, τότε ο Verstappen παίρνει τον τίτλο στα σημεία!

Η πίστα

Η Yas Marina είναι αρκετά γνωστή πίστα στις ομάδες, με το πρώτο GP να έχει διεξαχθεί εκεί το 2009. Για πρώτη φορά, ωστόσο, η πίστα έχει υποστεί λίφτινγκ, με πρόθεση να δοθούν περισσότερες μάχες, οι οποίες κατά τεκμήριο έλειπαν σε προηγούμενα GP. Έτσι, το παλιό chicane των 5-6-7, που οδηγούσε στην πρώτη πίσω ευθεία, έχει δώσει τη θέση του σε μια φουρκέτα, τη Σ5, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία για προσπέραση στα φρένα αυτής, με τη γραμμή που θα ακολουθήσει εκεί ο εκάστοτε οδηγός να επηρεάζει κατά πολύ την έξοδό του και την ταχύτητα με την οποία θα μπει στην μεγάλη ευθεία για τα φρένα της Σ6.

Ακόμα ένα chicane ωστόσο έχει δεχτεί ολική αναθεώρηση, με το παλιό 10-11-12 να αντικαθίσταται από μια σχετικά γρήγορη αριστερή στροφή, με κλίση, στο τέλος της δεύτερης πίσω ευθείας.

Μικροεπεμβάσεις επίσης έγιναν στις στροφές γύρω από το ξενοδοχείο, ώστε να μπορούν οι οδηγοί να κουβαλήσουν περισσότερη ταχύτητα περνώντας από τις σχεδόν 90 μοιρών καμπές του τρίτου χρονομετρημένου.

image
Η νέα χάραξη της Yas Marina

Τα προηγούμενα χρόνια, η Mercedes επικρατούσε με σχετική άνεση στη Yas Marina, με την παράδοση να σπάει μόνο πέρυσι, όταν ο Max Verstappen πήρε την καρό σημαία χωρίς να απειληθεί από τα Ασημί Βέλη (τα οποία ωστόσο είχαν ήδη σφραγίσει το 7ο double τους).

Η πίστα, φαινομενικά, δείχνει να ευνοεί λίγο περισσότερο τη Mercedes, μιας και οι δύο μεγάλες ευθείες που έχει λειτουργούν υπέρ της μονάδας ισχύος της W12. Ωστόσο, εν τη απουσία ταχύτατων καμπών (όπως στη Jeddah το προηγούμενο Σαββατοκύριακο), με εξαίρεση το σύμπλεγμα 2-3-4 και πιθανώς την κεκλιμένη 9, οι υπόλοιπες στροφές είναι χαμηλών ταχυτήτων, ταιριάζοντας στο πακέτο της RB16B. Επομένως, είναι πολύ πιθανό η μάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες αυτό το τριήμερο να κριθεί στην κόψη του ξυραφιού, με κανέναν εκ των δύο να δείχνει πως έχει το ξεκάθαρο αβαντάζ.

Για το τριήμερο που έρχεται, η Pirelli έχει φέρει τους μαλακότερους συνδυασμούς ελαστικών για τις ομάδες, με τις C3, C4 και C5 να είναι διαθέσιμες στη Yas Marina, μιας και πρόκειται για μια πίστα με σχετικά μέση φθορά και πλευρικά φορτία.

Πρόγραμμα και κάλυψη

Ο αγώνας του Abu Dhabi παραδοσιακά ξεκινά με τη δύση του ηλίου, με τα χρώματα να μεταβάλλονται από το πορτοκαλί προς το μαύρο μέσα στον αγώνα, και το φυσικό φως να δίνει τη θέση του στους εκατοντάδες προβολείς που υπάρχουν εντός της πίστας.

Έτσι, το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής:

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου

Practice 1: 11:30 – 12:30

Practice 2: 15:00 – 16:00

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου

Practice 3: 12:00 – 13:00

Qualifying: 15:00 – 16:00

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου

Race: 15:00

Τηλεοπτικά, η κάλυψη θα γίνει στην ελληνική τηλεόραση από την ΕΡΤ, με τα δοκιμαστικά, παραδοσιακά, να μεταδίδονται μέσω της πλατφόρμας Ertflix και των καναλιών της ΕΡΤ Sports HD, ενώ κατατακτήριες και αγώνας θα μεταδοθούν και στην τηλεόραση, από τη συχνότητα της ΕΡΤ 2 HD. Στη συνδρομητική τηλεόραση, η Cosmote έχει τα δικαιώματα της F1 στην Ελλάδα, με το τριήμερο της δράσης στο Abu Dhabi να μεταδίδεται από το CosmoteSport 5 HD όπως σε κάθε GP φέτος.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο