Το βήτα-καροτένιο δίνει το χρώμα στα κίτρινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. Μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα και έτσι μπορεί να «κάνει» τις ίδιες εργασίες με τη βιταμίνη Α. Θα πρέπει να λαμβάνουμε όλη την ποσότητα βήτα-καροτίνης που χρειαζόμαστε από την καθημερινή μας διατροφή, αλλά μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να λαμβάνουν συμπληρώματα.
Χαρακτηριστικά, οι βρετανικές Αρχές σημειώνουν: «Εάν αποφασίσετε να πάρετε συμπληρώματα βήτα-καροτίνης, είναι σημαντικό να μην πάρετε πάρα πολλά, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι επιβλαβές. Μην παίρνετε περισσότερα από 7 mg συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης την ημέρα, εκτός εάν σας το ζητήσει ο γιατρός. Τα άτομα που καπνίζουν ή που έχουν εκτεθεί στον αμίαντο, συνιστάται να μην λαμβάνουν συμπληρώματα βήτα-καροτίνης».
Oι κύριες πηγές τροφίμων βήτα-καροτίνης είναι τα κίτρινα και πράσινα (φυλλώδη) λαχανικά (π.χ. σπανάκι, καρότα και κόκκινες πιπεριές), καθώς και τα κίτρινα φρούτα (π.χ. μάνγκο, παπάγια και βερίκοκα).