Αρχική Uncategorized «Έθαψαν ζωντανό το παιδί του»: Η τραγικη ιστορία της ζωής του Παντελή Ζερβού

«Έθαψαν ζωντανό το παιδί του»: Η τραγικη ιστορία της ζωής του Παντελή Ζερβού

απο Dionusios Molfetas
Ο Παντελής Ζερβός εκτός από σπουδαίος ηθοποιός, που ερμήνευσε εξαιρετικούς ρόλους και πρωταγωνίστησε δίπλα σε «μύθους» του θεάτρου και του κινηματογράφου, υπήρξε και μια από τις πιο αγαπητές και ευγενικές φυσιογνωμίες στο χώρο της τέχνης.

Κοινοτάρχης, δήμαρχος, χωροφύλακας, ιερέας ή αυστηρός αλλά στοργικός πατέρας και συνάμα πάντοτε δίκαιος και καλός, ο Ζερβός μπήκε στην καρδιά του κοινού και έγινε μέντορας για δεκάδες νεότερους πασίγνωστους ηθοποιούς.

Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, ο Ζερβός πρωτοανέβηκε στο θεατρικό σανίδι το 1933.

Συμμετείχε σε περισσότερες από 70 ταινίες του «χρυσού» ελληνικού κινηματογράφου παίζοντας στο πλάι σχεδόν όλων των μεγάλων ηθοποιών και χαρίζοντας πότε γέλιο και πότε συγκίνηση.

Εποχή άφησαν και οι ραδιοφωνικές εκπομπές του, ιδιαίτερα το «πεντάλεπτο ενός θυρωρού».

Screenshot 2021 12 30 21 34 04 36

Η τραγικη ιστορία της ζωής του

Ο Ζερβός γεννήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1908 στην Περαχώρα Κορινθίας και σε ηλικία τεσσάρων ετών έχασε τη μητέρα του. Όταν τέσσερα χρόνια αργότερα, στα οκτώ του, έχασε και τον πατέρα του, οι συγγενείς του τον έκλεισαν στο Τζάνειο ορφανοτροφείο.

Ο Ζερβός ήταν ένθερμος φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Κάπνιζε, αγαπούσε το καλό φαγητό όπως και την καλή παρέα.

Με τη Σαντορινιά σύζυγό του, ο Παντελής Ζερβός απέκτησε τρεις κόρες.

Screenshot 2021 12 30 21 35 19 46

Έθαψαν ζωντανό το παιδί του

Όμως η μοίρα του επιφύλαξε τη μεγαλύτερη τραγωδία που μπορεί να βιώσει ένας γονιός, να χάσει το ένα από τα παιδιά του.

Η μικρότερη, η 12χρονη κόρη του Ευδοξία, σκοτώθηκε στον μεγάλο σεισμό της Σαντορίνης το 1956 και όπως αποκαλύφθηκε τρία χρόνια αργότερα με την εκταφή, το κορίτσι είχε θαφτεί ζωντανό.

Εκείνο το καλοκαίρι, η γυναίκα του με τα τρία κορίτσια τους είχαν πάει στο νησί για διακοπές. Ο ηθοποιός δεν μπόρεσε να τις ακολουθήσει γιατί είχε παράσταση στην Επίδαυρο. Εκείνο το καλοκαίρι έμελλε να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή της οικογένειας.

Τέλειωσε την παράσταση και λιποθύμησε

Ο ηθοποιός πληροφορήθηκε την τραγική είδηση από έναν συγγενή του, το βράδυ, λίγο πριν την παράσταση. Ο Ζερβός βγήκε κανονικά στη σκηνή και έπαιξε το ρόλο του υποδειγματικά μέχρι το τέλος κάνοντας το κοινό να γελάσει. Όταν τελείωσε, υποκλίθηκε στο κοινό, μπήκε στα παρασκήνια και λιποθύμησε.

Ωστόσο το δράμα του ηθοποιού και της οικογένειά τους δεν τελείωσε εδώ. Τρία χρόνια μετά το θάνατο του κοριτσιού, ήρθε η στιγμή της εκταφής του. Όταν άνοιξαν το φέρετρο διαπίστωσαν ότι το παιδί είχε θαφτεί ζωντανό!

Ο σκελετός του κοριτσιού δεν ήταν ανάσκελα αλλά γυρισμένος στο πλάι με το στόμα ανοιχτό. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τον τρόμο που θα ένιωσε το παιδί όταν ανέκτησε τις αισθήσεις του μέσα στο φέρετρο, παλεύοντας να ανασάνει εκείνες τις τραγικές ώρες πριν πεθάνει από ασφυξία.

Ο Ζερβός κράτησε για πάντα μέσα του το μυστικό να τον «τρώει» και να τον στοιχειώνει. Δεν το είχε αποκαλύψει ούτε στη σύζυγό του. Το αποκάλυψε λίγο πριν «φύγει» από τη ζωή σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις:

«Εκείνες τις τραγικές μέρες στο νησί, όποιον σκουντούσαν και δεν σάλευε, τον έθαβαν»…

Ο αγαπημένος ηθοποιός Παντελής Ζερβός πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 1982. Ήταν 74 ετών.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο