Η κυβέρνηση φοβάτε ότι η καλπάζουσα παραλλαγή του κορωνοϊού Omicron θα παραλύσει μεγάλες περιοχές του κρατικού μηχανισμού από την επόμενη εβδομάδα.
Οι ευάλωτες υπηρεσίες περιλαμβάνουν νοσοκομεία, δημόσιες συγκοινωνίες, γραφεία δημοσίων υπηρεσιών, σχολεία και πανεπιστήμια. Αναμένονται διαταραχές ποικίλης σοβαρότητας λόγω του μεγάλου αριθμού μολύνσεων που θα κρατήσουν πολλούς εργαζόμενους σε καραντίνα.
Ήδη υπάρχουν σημάδια δυσλειτουργίας στα νοσοκομεία και οι κρατικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και η πυροσβεστική, όπου οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο.
Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν στενά τον αριθμό των κρουσμάτων και την πιθανή τροχιά τους την επόμενη εβδομάδα. Την Παρασκευή, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε σε νέο ημερήσιο ρεκόρ 40.560, αφού έφτασε τα 35.580 την Πέμπτη και τα 28.828 την προηγούμενη μέρα.
Παρά το τεράστιο άλμα, οι αρχές αποδέχονται το γεγονός ότι η παραλλαγή Omicron δεν έχει ασκήσει αδικαιολόγητη πίεση στα συστήματα υγείας σε άλλες χώρες. Αλλά αυτό μετριάζεται από το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί ασθενείς με την λιγότερο εύκολα μεταδιδόμενη αλλά πιο θανατηφόρα παραλλαγή Delta και δεν υπήρχε η αναμενόμενη ευκαιρία να αφαιρεθεί αυτό το βάρος, ή το μεγαλύτερο μέρος του, από το σύστημα. Έτσι, ακόμη και αν η Omicron ανταποκριθεί στη τιμολόγησή της ως ηπιότερης μορφής της νόσου, οι επιπλέον εισαγωγές στο νοσοκομείο θα δημιουργήσουν πρόβλημα, το οποίο θα επιδεινωθεί εάν μεγάλος αριθμός νοσοκομειακού προσωπικού χάσει επίσης ώρες εργασίας.
Μέχρι στιγμής, είναι κυρίως νέοι άνθρωποι που αρρωσταίνουν με τη νέα παραλλαγή. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα μολύνουν ηλικιωμένους και πιο ευάλωτους ανθρώπους. Επίσης, η αύξηση των λοιμώξεων έχει οδηγήσει σε καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των δοκιμών PCR.
Το Υπουργείο Μεταφορών προετοιμάζεται για πιθανές ακυρώσεις δρομολογίων σε περίπτωση ανικανότητας υπερβολικού αριθμού προσωπικού. Αλλά αυτό μπορεί να εξισορροπηθεί από τη χαμηλότερη ζήτηση για υπηρεσίες μεταφοράς λόγω του γεγονότος ότι πολλοί θα εργάζονται από το σπίτι. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το τραμ και το μετρό της Αθήνας είναι λιγότερο ευάλωτα από τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, καθώς υπάρχει περισσότερο προσωπικό σε εφεδρεία.
Οι βοηθοί του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη είπαν στην Καθημερινή ότι η εργασία από το σπίτι θα αφορά κυρίως τους δημόσιους υπαλλήλους που δεν έχουν άμεση σχέση με το κοινό. Ο ίδιος ο υπουργός είπε ότι «υπάρχει ένα σχέδιο που υποδεικνύει, σε κάθε υπηρεσία, πόσα άτομα μπορούν να εργαστούν από το σπίτι».
H κυβέρνηση ετοιμάζεται για κύμα άρρωστων, εργαζομένων στην υγεία, τις μεταφορές και την εκπαίδευση
προηγούμενο άρθρο