Αρχική Ιστορία Ιστορική Αναδρομή: Η μάχη των οχυρών

Ιστορική Αναδρομή: Η μάχη των οχυρών

απο LectorGR

Περιγραφή από τους Γερμανούς

«Το δεξιό του πρώτου τάγματος προχωρούσε κατά μήκος του δρόμου μέχρι την περιοχή του προμαχώνα όπου καθηλώθηκε από τα μαζικά πυρά των Ελλήνων. Οι άνδρες του Ελληνικού πυροβολικού ήξεραν καλά την δουλειά τους και έβαλαν αγρίως με ευθυτενούς τροχιάς πυρά κατά των πυροβόλων του συντάγματος. Ιδιαίτερης αποτελεσματικότητας ήταν ένα πυροβόλο που βρισκόταν σε μια οχυρή θέση ανάμεσα στον δρόμο και τον ποταμό. Η θυρίδα βολής του βρισκόταν στο επίπεδο του δρόμου με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Κατά το βράδυ τα εναπομείναντα τμήματα των επιτιθέμενων υποχώρησαν στις αρχικές τους θέσεις.»

Αυτό το πυροβόλο το είχαν βάλει σε ένα λάκκο και η κάνη του ήταν στην επιφάνεια του δρόμου. Μέσα εκεί ήταν 3-4 στρατιώτες Τι ήρωες ήταν αυτοί; Που αντιμετώπιζαν τα επερχόμενα τανκς των Γερμανών.  

Συνέχεια της περιγραφής…

«Η κυρίως επίθεσης εναντίον του Ρούπελ είχε καθηλωθεί στα πρώτα στάδιά της. Συγκεντρωτικά πυρά από το οχυρό και πλευρικά από το οχυρό Παλιουρώνες και Καρατάς προξένησαν μεγάλες απώλειες. Με αποτέλεσμα να αναγκασθεί να αποσυρθεί και αυτό το τμήμα του τάγματος όταν νύχτωσε. Η επίθεση του τρίτου τάγματος στο αριστερό είχε αποτύχει. Στις 6 Απριλίου δεν ήταν δυνατό να καταληφθεί ούτε ένα οχυρό…. Αυτές οι μάχες συνεχιστήκαν και τις επόμενες ημέρες. Μάταια όμως καθώς ήταν φανερό ότι το τάγμα δεν ήταν όσο έπρεπε ισχυρό για να κυριεύσει το οχυρό. Το 100 σύνταγμα ορεινών κυνηγών πλήρωσε τις μάταιες προσπάθειες του με 400 νεκρούς.»

Όλα αυτά θα τα βρείτε στο βιβλίο «Η Ελλάς στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο» του Χάιντς Ρίχτερ.

Αυτά οι Γερμανοί δεν τα είχαν αντιμετωπίσει πουθενά. Γραμμή Μαζινο; Όλα αυτά τα οχυρά; Τα διέλυσαν τα κατέλαβαν. Ξυπόλυτοι έφυγαν από την Δουνκέρκη οι Αγγλογάλλοι ενώ εδώ αντισταθήκαμε και τους νικήσαμε. Παριστάνουμε τους αντιφασίστες και μιλάμε εναντίων του ναζισμού. Να που πολεμήσαμε τους Γερμανούς ναζί. Εκεί τους νικήσαμε. Θα πάει ο πρωθυπουργός να καταθέσει στεφάνι; Θα τους τιμήσει κανείς; Όχι παρλαπίπες είναι όλοι για τα λόγια μόνο.

Κλείνοντας ας δούμε τι είπε ο Χίτλερ για τους Έλληνες πολεμιστές μιλώντας στο Ράιχσταγκ

«Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να διαπιστώσω. Ότι από όλους τους αντιπάλους που αντιμετωπίσαμε. Ο Έλλην στρατιώτης πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία. Συνθηκολόγησε μόνο όταν η εξακολούθηση της αντιστάσεως δεν ήταν πλέον δυνατή και δεν είχε κανένα λόγο»

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο