Αρχική Τεχνολογία Μυστήριο στο διάστημα: Τι ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ ;

Μυστήριο στο διάστημα: Τι ανακαλύφθηκε στις ΗΠΑ ;

απο Peter S.
Μάρτυρες ενός μοναδικού φαινομένου έγιναν Αμερικανοί αστρονόμοι καθώς μπόρεσαν να παρατηρήσουν για πρώτη φορά σε πραγματικό χρόνο το δραματικό εκρηκτικό τέλος της ζωής ενός άστρου ερυθρού γίγαντα. Οι αστρονόμοι κατέγραψαν την αυτοκαταστροφή και τον τελικό θάνατό του λίγο πριν αυτό καταρρεύσει βαρυτικά και δημιουργήσει έναν υπερκαινοφανή αστέρα (σουπερνόβα) τύπου ΙΙ.

img 9353
Οι επιστήμονες κατάφεραν να παρατηρήσουν το άστρο στη διάρκεια των τελευταίων 130 ημερών πριν την κατακλυσμική έκρηξή του. Το άστρο βρίσκεται στον γαλαξία NGC 5731 σε απόσταση περίπου 120 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη και έχει μάζα δεκαπλάσια από τον Ήλιο μας.

Η μοναδική αυτή παρατήρηση φέρνει νέα στοιχεία στα όσα πιστεύαμε ως τώρα για το τι συμβαίνει στους ερυθρούς γίγαντες λίγο πριν εκραγούν και τα οποία βασίζονταν μόνο στη θεωρία. Υπήρχε η αντίληψη ότι τα τεράστια αυτά άστρα παραμένουν σχετικά ήσυχα πριν τον θάνατό τους, χωρίς βίαιες εκρήξεις ή φωτεινές αναλαμπές, αλλά οι νέες παρατηρήσεις έδειξαν την εκπομπή μιας πολύ ισχυρής και φωτεινής ακτινοβολίας, λίγο πριν το τέλος του συγκεκριμένου άστρου.

img 9352
«Είναι σαν να παρακολουθείς μια ωρολογιακή βόμβα. Ποτέ έως τώρα δεν είχαμε επιβεβαιώσει μια τέτοια βίαιη δραστηριότητα σε έναν θνήσκοντα ερυθρό υπεργίγαντα, τον οποίο είδαμε να παράγει μια τόσο φωτεινή εκπομπή ακτινοβολίας, μετά να καταρρέει και να εκρήγνυται», ανέφερε η αναπληρώτρια καθηγήτρια αστρονομίας και αστροφυσικής Ραφαέλα Μαργκούτι του Northwestern.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο