Αρχική Υγεία Ποια η διαφορά self με rapid test ?

Ποια η διαφορά self με rapid test ?

απο Peter S.

Τον τελευταίο καιρό και με την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον συρρέουν ουρές κόσμου στα φαρμακεία και στα σημεία του ΕΟΔΥ για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικού ελέγχου rapid test. Απο την άλλη η κυβέρνηση διέθεσε στον κόσμο για τις γιορτές απο 2 self test ώστε να προβλεφθούν και να προστατευτούν τυχόν κρούσματα.

Τι ισχύει όμως με αυτά τα test ? γιατί πολλές φορές δείχνουν διαφορετικά αποτελέσματα ? Τι είναι το μοριακό (pcr);

Η αλήθεια είναι πως self και rapid test είναι το ίδιο.Και τα δύο παρουσιάζονται ως τεστ για ταχεία ανίχνευση αντιγόνου είτε ρινικό, είτε ρινοφαρυγγικό, είτε σιέλου. Αυτό που αλλάζει είναι ο τροπος που διενεργείται το test γι αυτό και αλλαζει η ονομασία του.

Όταν κάποιος πραγματοποιεί το test μόνος του το ονομάζουμε self test. Όταν γίνεται σε κάποιο φαρμακείο, νοσοκομείο, κέντρο υγείας ή μικροβιολογικό εργαστήριο από κάποιο εξιδεικευμένο προσωπικό, τότε το ονομάζουμε rapid test, επειδή το τεστ είναι πιο έγκυρο καθώς διενεργείται από κάποιον ειδικό της υγείας.

Η τιμή του test ωστε να το αγοράσει αυτόνομα κάποιος και να το κάνει μόνος του δεν ξεπερνάει τα 4€. Ενώ η τιμή του rapid test σε φαρμακεια και εργαστηρια κυμενεται απο 5-10€ για το λόγο του οτι διενεργείται απο ειδικό προσωπικό.

Η συχνή διαφορετικότητα των αποτελεσμάτων αφορά λοιπον και τον τρόπο δειγματοληψίας, καθώς μόνοι μας δεν είναι σίγουρο οτι θα έχουμε τη σωστή εφαρμογή των τεστ. Όπως μπορεί να μην είναι σωστή μια μέτρηση πίεσης αυτονομα έτσι κάπως λειτουργεί και το test.

Το μοριακό τεστ(PCR), απ την άλλη, είναι καθαρά κατι διαφορετικο καθως πραγματοποιείται πλήρης εργαστηριακός και μοριακός ελεγχος του δείγματος. Με αυτόν τον τρόπο τα αποτελέσματα είναι πιο αξιόπιστα και πιο εμπεριστατωμένα όσον αφορά τον ιό, τις μεταλλάξεις. Για αυτους λόγους το PCR είναι πιο ακριβό σαν τεστ και η διαδικασία διάγνωσης πιο χρονοβόρα.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο