Ένα ιδιαίτερο τρόφιμο, σύμφωνα με σχετική μελέτη, φαίνεται πως επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλο και επιταχύνει τον εκφυλισμό της λειτουργίας του οδηγώντας, σε βάθος χρόνου, στην άνοια.
Τα κρούσματα ανοίας αυξάνονται χρόνο με το χρόνο, με σοβαρές ανθρώπινες, οικονομικές και κοινωνικές αξιολογήσεις. Οι υπηρεσίες υγείας, μάλιστα, πασχίζουν για τη διαχείριση της νόσου και οι μελέτες έχουν υπογραμμίσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η διατροφή στη διατήρηση της γνωστικής υγείας.
Ορισμένες τροφές, για παράδειγμα, είναι καλύτερο να αποφεύγονται για χάρη της διατήρησης των λειτουργιών του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένος κρέας, ψητά φασόλια και τηγανητά τρόφιμα σχετίστηκε με φλεγμονή και ταχύτερη εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας σε διάστημα 10 ετών.