Αρχική Ψυχαγωγία Σμύρνη μου αγαπημένη: Ένα διδακτικό αριστούργημα

Σμύρνη μου αγαπημένη: Ένα διδακτικό αριστούργημα

απο Peter S.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ

Περιμέναμε πως και πως την προβολή αυτης της ταινιας.Λίγο οι μέρες των εορτών λίγο και ο φόβος απο την αύξηση των κρουσμάτων,καθυστέρησε την επίσκεψή μας στον κινηματογράφο. Βέβαια η αναμονή αυτή μόνο καλό μας έκανε.

Οι πρώτες εντυπώσεις απο άλλους θεατές και οι αναγνώσεις των κριτικών έφερναν την ταινία σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο. Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερες κριτικές, και ειδικά μετά την απογοητευτική ταινία ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ 1943 , τέτοιου τύπου έργα ο θεατής τα περιμένει να είναι σωστά αποτυπωμένα καθώς μιλαμε για πραγματικά γεγονότα και όχι για μυθοπλασία. Έτσι λοιπόν παρά τους διθυράμβους της παραγωγής και το υποσχόμενο casting κρατούσαμε μικρό καλάθι. Λάθος μας ομως, και αυτό γιατί.

Ο Έλληνας εχει στο DNA του, να κάνει τις πληγές της πατρίδας του, δικές του πληγές. Δεν είναι ο πατριωτισμός που δημιουργεί ένα τέτοιο συναίσθημα. Ίσως είναι το αίσθημα της ευθύνης του μαρασμού που περνάει ακόμα απο γενιά σε γενιά. Ίσως πάλι να είναι ο ατελείωτος πόνος του ξεριζωμού των αλησμόνητων πατρίδων και των αιώνιων ερωτηματικών. Ίσως να ναι κάτι πολύ ανώτερο. Το γενικό συμπέρασμα είναι πως το αληθινό σενάριο της τεράστιας Μιμής Ντενίση οχι απλά μας συγκίνησε και μας ανατρίχιασε. Αλλά κυριολεκτικά μας ΚΑΘΗΛΩΣΕ.

Πιστέψτε μας, δε μιλάμε για μια απλή συναισθηματική φόρτιση και αυτό διότι η ταινία εξελίσεται οχι θέλοντας να αναφερθεί στον πόλεμο και την καταστροφή, αλλα θέλοντας να τονίσει τη ζωή. Τη ζωή της Σμύρνης. Τη ζωή των ανθρώπων της Σμύρνης. Μιας Σμύρνης πολυπολιτισμικής. Μιας Σμύρνης των γραμμάτων, των τεχνών. Μιας καθημερινής πόλης, με όλες τις πτυχές της κοινωνίας εναρμονισμένες. Με αριστοκρατία αλλά και με λαϊκή κουλτούρα. Έλληνες,Τούρκοι,Αρμένιοι,Γάλλοι,Αμερικάνοι…καθημερινοί άνθρωποι, που δεν τους ένοιαζαν τα πολιτικά παιχνίδια πολέμου.Τους ένοιαζε μόνο η ζωή τους και η καλυτέρευσή της.

Η παρουσίαση των κοινωνικοπολιτικών γεγονότων τα έτη 1916-1922, ο συνδυασμός των πολιτισμών και των διαφορετικών χαρακτήρων και κυρίως το παράδειγμα για το πως μια οικογένεια τα ζούσε όλα αυτά, αποτυπώνεται με απαράμιλλη μοναδικότητα. Οι δουλειές του σπιτιού, η καλαισθησία των νοικοκυρών, αλλα και οι συμπεριφορές των προσώπων, όπως τα γλέντια, οι διαφωνίες στα τραπέζια και η γενικότερη ζωή των ανθρώπων με τα ταξίδια, και τους έρωτες, παρουσιάζονται μοναδικά απ τους ηθοποιούς, που ερμηνεύουν τους ρόλους λες και όντως ζούσαν εκείνη την εποχή. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα δομημένα σκηνικά και την εναρμονισμένη μουσικότητα, δείχνουν το πόση πολλή δουλειά έγινε για να βγει η ταινία όσο το δυνατόν καλύτερη.

Η φιλοπατρία, ο ανθρώπινος αλληλοσεβασμός, η κοινωνική αποδοχή, περνάνε μέσα απο την πλοκή της ταινίας ως καίρια μηνύματα προς τον θεατή. Παρα δηλαδή τα προβλήματα που έχει ο κόσμος ανα τις εποχές, είτε προσωπικά, είτε κοινωνικοπολιτικά δεν παύει να έχει μέσα του ανθρωπιά.Αυτό μας διδάσκει η ταινία ακόμα και στο σήμερα.

Τέτοιου είδους παραγωγές, δεν πρέπει να περνάνε από τόση σκέψη μέχρι να υλοποιηθούν. Πρέπει οι ίδιοι οι παραγωγοί, οι σκηνοθέτες και οι ηθοποιοί να πιέζουν και να προωθούν τέτοια σενάρια, ώστε ο κόσμος να παίρνει το καλύτερο. Ο θεατής μέσα απο τις τέχνες πρέπει να διδάσκεται, και να φεύγει καλύτερος άνθρωπος.

Η ταινία Σμύρνη μου Αγαπημένη διδάσκει, και κάνει τους ανθρώπους καλύτερους.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ LECTOR.GR 10/10

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο