Οι συνέπειες των περιορισμών που επιβάλλονται από την κυβέρνηση σκότωσαν περισσότερους Καναδούς κάτω των 65 ετών από τον ίδιο τον ιό COVID-19, σύμφωνα με έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας του Καναδά.
Σε μια έκθεση με τίτλο Προσωρινοί αριθμοί θανάτων και υπερβολική θνησιμότητα, η κυβερνητική υπηρεσία εξέτασε τον αριθμό των θανάτων από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι 5.535 Καναδοί κάτω των 65 ετών πέθαναν λόγω «έμμεσων συνεπειών» λόγω της πανδημίας.
Την ίδια χρονική περίοδο, 1380 Καναδοί στην ίδια ηλικιακή ομάδα πέθαναν εξαιτίας του ίδιου του COVID-19.
«Πέρα από τους θανάτους που αποδίδονται στην ίδια την ασθένεια, η πανδημία θα μπορούσε επίσης να έχει έμμεσες συνέπειες που οδηγούν σε αύξηση ή μείωση του αριθμού των θανάτων λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων καθυστερημένων ιατρικών διαδικασιών, αυξημένης χρήσης ουσιών ή μείωσης των θανάτων που αποδίδονται σε άλλες αιτίες. , όπως η γρίπη», αναφέρει η έκθεση.
Οι στατιστικές του Καναδά αναγνώρισαν ότι τα lockdown είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον αριθμό των θανάτων στον Καναδά, ιδιαίτερα μεταξύ των νεότερων ατόμων.
«Η υπερβολική θνησιμότητα σχετίζεται, σε μεγάλο βαθμό, με άλλους παράγοντες, όπως η αύξηση του αριθμού θανάτων που αποδίδονται σε αιτίες που σχετίζονται με τη χρήση και την κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένων ακούσιων (τυχαίων) δηλητηριάσεων και ασθενειών και καταστάσεων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ», αναφέρεται στην έκθεση.
Καθώς περισσότεροι Καναδοί αναγκάστηκαν να μείνουν στο σπίτι και ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν, αναπτύχθηκε μια κρίση οπιοειδών, ενώ οι κυβερνήσεις επικεντρώθηκαν στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19. Οι στατιστικές του Καναδά επιβεβαίωσαν ότι η αυξημένη χρήση φαρμάκων είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ποσοστό θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
«Υπάρχουν στοιχεία στο Οντάριο, την Αλμπέρτα και τη Βρετανική Κολομβία ότι η χρήση ουσιών έχει αυξηθεί το 2020 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση σε προγράμματα μείωσης της βλάβης, υπηρεσίες εποπτευόμενης κατανάλωσης και υπηρεσίες υποστήριξης για χρήση ουσιών μπορεί να έχουν διακοπεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρει η έκθεση
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά ανέφερε επίσης ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πέθαναν από COVID-19 στον Καναδά ήταν ηλικίας άνω των 85 ετών και είχαν άνοια, Αλτσχάιμερ, χρόνια καρδιακή νόσο ή άλλες προϋπάρχουσες «καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις».
Εννέα στους 10 θανάτους είχαν μια δευτερεύουσα αιτία που αναγράφεται στο πιστοποιητικό θανάτου.
Οι Καναδοί έχουν πέσει θύματα ορισμένων από τις αυστηρότερες εντολές δημόσιας υγείας στον κόσμο, ανταγωνιζόμενοι κομμουνιστικές χώρες όπως η Κίνα και η Κούβα.
Το True North Provincial Freedom Score διαπίστωσε ότι η Νέα Σκωτία, η Μανιτόμπα και το Οντάριο ήταν οι πιο κλειδωμένες επαρχίες της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη το κλείσιμο επιχειρήσεων, τα εγκαίνια σχολείων, τα προσωπικά γεύματα και σχεδόν δώδεκα άλλες μεταβλητές.