Αρχική Κοινωνία Ξένη γλώσσα ή αθλοπαιδιά;

Ξένη γλώσσα ή αθλοπαιδιά;

απο Viktoria S
Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΣΚΑΝΔΑΛΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΑΝΑΛΥΕΙ

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έλεγαν: «νους υγιής εν σώματι υγιή». Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως το δίλημμα αυτό δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Όμως, οφείλουν οι γονείς να βάλουν προτεραιότητες τόσο στους ίδιους όσο και στα παιδιά τους.

Ως γλωσσομάθεια ορίζεται η γνώση μιας ή περισσότερων ξένων γλωσσών. Η γλώσσα, γενικότερα, έχει βασικό ρόλο στην ζωή του ανθρώπου διότι μέσω αυτής επικοινωνεί, εκφράζεται, διατυπώνει σκέψεις, ιδέες, προβληματισμούς…Ως αθλοπαιδιά ορίζεται το άθλημα ή το παιγνίδι, ομαδικό ή ατομικό, που συνδυάζει την σωματική άσκηση, την άμιλλα και την ψυχαγωγία.

Γιατί λοιπόν οι γονείς προβληματίζονται να διαλέξουν μεταξύ της εκμάθησης ξένης γλώσσας και εξωσχολικής δραστηριότητας;Γιατί σαστίζουν και μπερδεύονται υπερφορτώνοντας τα παιδιά με εξωσχολικές δραστηριότητες;Μα είναι μια ξένη γλώσσα δραστηριότητα;Όχι, φυσικά και δεν είναι.Η εκμάθηση μιας γλώσσας είναι εφόδιο. Διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες, διευκολύνει την επικοινωνία, ανοίγει επαγγελματικές πόρτες. Είναι αδύνατον να συγχέονται στο μυαλό των γονέων η σημασία και σημαντικότητα της ξένης γλώσσας με αυτήν της αθλοπαιδιάς.

Στην παγίδα αυτή πέφτουν πολύ συχνά: παραγκωνίζουνε την εκμάθηση ξένης γλώσσας, θέτοντας την σε δεύτερη μοίρα γιατί την θέση της πήρε η καλαθοσφαίριση, η κολύμβηση , το χόκεϊ χόρτου κλπ.Δεν αμφιβάλλει κανείς πως και αυτά είναι χρήσιμα για το σώμα και την ψυχή, όμως οφείλουν να θέσουν προτεραιότητες αναλόγως σημαντικότητας.

Ένα ακόμη σύνηθες φαινόμενο είναι αυτό των «παζαριών» κυρίως στα ιδιαίτερα μαθήματα.Όταν ένας γονέας αποφασίσει να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο διδασκαλίας πρέπει να γνωρίζει ότι έχει και το ανάλογο κόστος.Ο δάσκαλος / η δασκάλα θα έρθει με το μεταφορικό του μέσο, θα φύγει από την θαλπωρή και ζέστη του σπιτιού του αντιμετωπίζοντας συχνά δύσκολα καιρικά φαινόμενα, θα χρειαστεί να μελετήσει- προετοιμαστεί νωρίτερα, θα φέρει υλικό και για όλα αυτά πρέπει να πληρωθεί.

Συχνά τα ιδιαίτερα μαθήματα είναι λιγότερο κοστοβόρα από αυτά ενός φροντιστηρίου, ιδιωτικής σχολής, εκπαιδευτηρίου. Όμως, σε ένα φροντιστήριο, σε ένα γυμναστήριο, στο κολυμβητήριο δεν θα έκανε ένας γονέας τόσο εύκολα « παζάρι» στην τιμή όσο θα έκανε σε έναν καθηγητή ιδιαίτερων μαθημάτων. Λίγο γιατί οι τιμές είναι φιξ, λίγο γιατί του έκαναν ένα 10% και νόμιζε ότι κέρδισε και κάτι, λίγο γιατί λυπήθηκε τον φροντιστηριούχο- επιχειρηματία που του κλαύτηκε ότι «δεν βγαίνουνε… ίσα βάρκα, ίσα γιαλό» !!!

Αγαπητοί γονείς, μην κάνετε εκπτώσεις στην εκμάθηση της ξένης γλώσσας.Να γίνει προτεραιότητα σας να μάθει το παιδί σας ξένες γλώσσες.Να του δώσετε να καταλάβει, αφού πρώτα κατανοήσετε και εσείς οι ίδιοι, την σημασία και σημαντικότητα της γλωσσομάθειας.

Προτού αποφασίσετε λοιπόν μεταξύ ξένης γλώσσας ή αθλοπαιδιάς,να έχετε πάντα στο μυαλό σας την φράση του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου : «πολιτισμοί χωρίς γλώσσα δεν πλάθονται, αλλά και γλώσσες χωρίς πολιτισμούς δεν πλάθονται»

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο