Τον τελευταίο καιρό σε στρατηγικά σημεία πολλών Δήμων, πλάι στους κοινούς κάδους και τους κάδους ανακύκλωσης τοποθετούνται κάδοι καφέ χρώματος.
Οι καφέ κάδοι αποτελούν σημεία συλλογής οργανικών αποβλήτων και βιοαποβλήτων τα οποία αποτελούν το 40% της συνολικής παραγόμενης ποσότητας αστικών στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα(πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.).
Βιοαπόητα γενικότερα είναι τα απορρίµµατα τροφίμων από σπίτια, εστιατόρια, εγκαταστάσεις οµαδικής εστίασης και χώρους πωλήσεων λιανικής. Ακόμη, απόβλητα από κήπους και πάρκα και τα συναφή απόβλητα από εγκαταστάσεις µεταποίησης τροφίµων.
Χαρτί κουζίνας, χαρτοσακούλες, εφημερίδες (όχι χρωματιστά, γυαλιστερά ή πλαστικοποιημένα χαρτιά)
Τι δεν βάζουμε στους καφέ κάδους
Γόπες τσιγάρων
Τροφές και περιττώματα ζώων
Πλαστικά, γυαλιά, μεταλλικά
Μπαταρίες
Γυαλιστερά χαρτιά (π.χ. περιοδικά) & Συσκευασίες κάθε είδους (μπαίνουν στον μπλε κάδο)
Οι καφέ κάδοι συλλεγονται απο ειδικά απορριματοφόρα καφέ χρώματος και οδηγούνται σε μονάδες κομποστοποίησης με σκοπό να γίνει εδαφοβελτιωτικό υψηλής ποιότητας.
Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης.