Αρχική Επικαιρότητα Τίτλοι τέλους για τον ΟΑΕΔ, απο σήμερα έρχεται η ΔΥΠΑ

Τίτλοι τέλους για τον ΟΑΕΔ, απο σήμερα έρχεται η ΔΥΠΑ

απο Peter S.

Με τη νέα του ονομασία, ως Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), κλείνει σήμερα το κεφάλαιο ΟΑΕΔ, αλλάζοντας πολλά στις υποχρεώσεις των ανέργων και στην διαχείριση της ανεργίας.

Το νέο όνομα του φορέα που παίρνει τη θέση του ΟΑΕΔ, τίθεται σήμερα σε λειτουργία και φέρνει αρκετές αλλαγές στα επιδόματα .

Οι αλλαγές δε σταματούν εδώ, αφού θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους άνεργους, αλλά και «μπόνους» για τους μακροχρόνια άνεργους.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας η ΔΥΠΑ θα εφαρμόσει τα εξής:

• Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

• Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

•  Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια – τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης – όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.

•   Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.

•  Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.

• Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο