Αρχική Υγεία Κορωνοϊός – Νέο Εμβόλιο : Άνοιξε η πλατφόρμα για το Pfizer XBB 1.5

Κορωνοϊός – Νέο Εμβόλιο : Άνοιξε η πλατφόρμα για το Pfizer XBB 1.5

απο Peter S.
Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για το εμβόλιο του κορωνοϊού ενώ αυτή την περίοδο, σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι σε έξαρση τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται σε 352 εμβολιαστικά κέντρα. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες 5-11 ετών, ο εμβολιασμός θα αρχίσει στις 23 Οκτωβρίου 2023.

Δεβ πρόκειαι για μαζικό εμβολιασμό αλλά για ευάλωτες ομάδες, ωστόσο όποιος πολίτης επιθυμεί θα μπορεί να κάνει το εμβόλιο δωρεάν σημειώνουν οι ειδικοί.

Κορωνοϊός και νέο εμβόλιο : Με το νέο Pfizer XBB 1.5 άνοιξε η πλατφόρμα

Ο εμβολιασμός γίνεται 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή τη νόσηση. Το νεότερο στοιχείο, είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να το κάνει και κάποιος που δεν έχει λάβει τον βασικό εμβολιασμό.

Οι ενδείξεις αυτή τη στιγμή είναι ότι μπορεί να μειώσει κατά 30% τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με το εμβόλιο της γρίπης (στο ένα χέρι το ένα και στο δεύτερο το άλλο).

Το νέο επικαιροποιημενο εμβόλιο δεν περιλαμβάνει τον αρχικό ιό, ο οποίος πλέον δεν ανιχνεύεται και περιλαμβάνει την παραλλαγή XBB1.5, που ανιχνεύεται σε υψηλά ποσοστά.

img 0589 1

Pfizer XBB 1.5 : Άνοιξε η πλατφόρμα για το νέο εμβόλιο – Σε έξαρση ο κορωνοϊός

Προτεραιότητα εμβολιασμού θα έχουν:

  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και υποκείμενες παθήσεις που τους θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, ανεξαρτήτως ηλικίας.
  • Έγκυες.
  • Άτομα με αυξημένη έκθεση στον SARS-CoV-2, όπως οι υγειονομικοί.
Η χώρα μας έχει προμηθευτεί περίπου 1,6 εκατομμύρια εμβόλια. Είναι όλα Pfizer/BioNtech. Πρόκειται για την επικαιροποιημένη έκδοση που στοχεύει στο στέλεχος ΧΒΒ.1.5 του SARS-CoV-2, παρόμοια με την παραλλαγή «Eris».

Παράλληλα, όπως τονίστηκε, με βάση τη σύμβαση για την προμήθεια εμβολίων, υπάρχει η δυνατότητα παραλαβής δόσεων οποιαδήποτε στιγμή.

Related Articles

Αφήστε ένα σχόλιο